lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka cytrynowa według laluni

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Babka wyszła smaczna, delikatna i taka jaka powinna być!

Babka cytrynowa według laluni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka cytrynowa według laluni

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa według laluni
Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C. Całe jajka ubiłam z cukrem pudrem zrobił się puch . Nie przerywając ubijania dodałam śmietanę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodałam sok z cytryny i wymieszałam łopatką. Ciasto przelałam do okragłej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą Piekłam 50 minut w 170 stopniach .Sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Rozpuściłam 3 mikołaje lubię z nich czekoladę :) dolałam troszkę mleka i polałam ciasto udekorowałam kuleczkami spożywczymi.
Babka cytrynowa według laluni
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch masa podwoiła swoją obientość
Babka cytrynowa według laluni
Dodałam smietanę 18 % 1 szklankę i miksowałam dalej dodałam makę z proszkiem do pieczenia i sok z 1 cytryny
Babka cytrynowa według laluni
Przelałam do formy wysmarowanej margaryną iposypanej bułką tartą