gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Babka cytrynowa wg gosiek i edzia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam świetny przepis na super babkę

Babka cytrynowa wg gosiek i edzia

Składniki:

Babka cytrynowa wg gosiek i edzia

 

  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 25 dag mąki
  • 2 duże cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na lukier;
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa wg gosiek i edzia
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy, ubij jajka na kremową masę, ustaw miskę nad parą i ubijaj na sztywno. Przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Do przygotowanego ciasta dodaj stopione i ostudzone masło na przemian z wyciśniętym sokiem z cytryn, dokładnie wymieszaj mikserem. Ciasto wylej do formy i piecz w piekarniku około 60 min. Upieczoną babkę polej lukrem i posyp kolorową posypką. Do cukru pudru dodaj dodaj sok cytrynowy oraz 2-3 łyżki wrzątku, energicznie ucieraj aż powstanie biały, gładki lukier, dodaj szczyptę kurkumy i wymieszaj