Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa wg Lukrecja_27
Suche składniki(mąkę,cukier i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sito do miski. Masło rostapiamy w garczku i chłodzimy. Jajka roztrzepujemy na w miarę jednolitą masęi dodajemy do suchych składników. Miksujemy na gładką masę. Z jednej, wyszorowanej i spażonej cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.Do ostudzonego masła dodajemy śmietanę oraz zok ze skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki dodajemy do masy z jajek i mąki. Miksujemy.Keksówkę lub nie dużą formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Ja keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut.Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Polewamy babkę.
Alex_M