rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Babka cytrynowa z czernicami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wszelkie ciasta ucierane są doskonałą alternatywą kiedy zapowiedzą się goście, a w domu nie ma nic słodkiego. Do swojego przepisu wykorzystałam również czernice, których w ogrodzie Mamy jest pod dostatkiem:)

Babka cytrynowa z czernicami

Składniki:

Babka cytrynowa z czernicami

 

  • 1 kostka margaryny np Palma, Kasia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 0,5 szklanki mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 olejek cytrynowy do ciast Dr Oetker
  • szklanka czernic
  • 1 biała czekolada+ 4 łyżki mleka do polania ciasta

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z czernicami
Miękką margarynę ucieramy z dodatkiem cukru i jajek na puszystą masę. Dodajemy po odrobinie przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, sok i olejek cytrynowy. Mieszamy. Dodajemy oprószone w mące czernice. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ( 30x12cm). Pieczemy ok godziny w temp. 180 st.C. Ciepłe ciasto polewamy roztopioną białą czekoladą z dodatkiem mleka i dekorujemy owocami. Smaczne z filiżanką kawy, ale również z kubkiem mleka lub kakao.