migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka cytrynowo-jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna i lekka babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół. Wspaniale smakuje i szybko znika z talerza.

Babka cytrynowo-jogurtowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowo-jogurtowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-jogurtowa
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową.
Babka cytrynowo-jogurtowa
Etap 1 Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny.
Babka cytrynowo-jogurtowa
Etap 2 Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny.
Babka cytrynowo-jogurtowa
Etap 3 Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka.
Babka cytrynowo-jogurtowa
Etap 4 Do przygotowanej formy przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut.

Tagi:

jajko jajka