Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Babka cytrynowo-kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka na Wielkanoc. Zachwyci gości ładnym wyglądem ale i smakiem. Połączenie kokosu i cytryny daje eksplozję smaków.

Babka cytrynowo-kokosowa

Składniki:

Babka cytrynowo-kokosowa

Ciasto:

Lukier:

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • żółty barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • żółte bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-kokosowa

Ciasto:

Babka cytrynowo-kokosowa
Tak prezenetuje się gotowe ciasto na babkę. Już jest gotowe do przełożenia do formy na babkę.

Najpierw margarynę ucieramy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Kolejno musimy stopniowo wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać.

Następnie dodajemy śmietanę oraz pozostałe suche składniki i dokładnie ucieramy.

Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz wiórki kokosowe i lekko ucieramy.

Pieczenie:

Babka cytrynowo-kokosowa
Ciasto na babkę przekładamy do formy na babkę. Wcześniej formę smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą. Babkę możemy wstawiać do piekarnika.

Zrobione ciasto przekładamy do formy na babkę. Następnie pieczemy babkę przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.

Studzenie

Babka cytrynowo-kokosowa
Upieczoną babkę odkładamy do ostudznia, żeby wyjąć ją później z formy.

Następnie upieczoną babkę studzimy.

Lukier i dekoracja

Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru.

Następnie dodajemy żółty barwnik i ucieramy. Zimną babkę dekorujemy lukrem. Na sam koniec babkę dekorujemy bratkami. Gotowe!