iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nabyłam pierwszy w tym sezonie rabarbar i nie mogło powstać z nim nic innego jak ciasto, pierwsze w tym sezonie.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

ciasto:

warstwa jabłkowa:

kruszonka:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar musi puścić sok po zasypaniu cukrem.

Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z 3 łyżkami cukru i większa szczypta soli, odstawić na kilka minut.

ETAP 2:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar odsączamy z soku i dopiero układamy na ciasto.

Ciasto:
Zimną margarynę posiekać z cukrem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajka i zagnieść ciasto.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, przesmażyć chwilkę na maśle ( nie rozgotować), odstawić do przestudzenia i wymieszać z kaszą manną.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie dno wyłożyć ciastem, przestudzoną masę jabłkową rozsmarować na cieście i posypać odsączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką.

ETAP 3:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Posypujemy dość dużą kruszonką i pieczemy.

Piec w temp. 180 st około 50 minut, przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:
Stopić masło przeznaczone na kruszonkę i przestudzić, mąkę wymieszać z cukrem, wlać płynne masło, wymieszać do momentu połączenia się składników i powstania wilgotnej kruszonki.