Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i kruszonkąETAP 1:
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z 3 łyżkami cukru i większa szczypta soli, odstawić na kilka minut.
ETAP 2:
Ciasto:
Zimną margarynę posiekać z cukrem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajka i zagnieść ciasto.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, przesmażyć chwilkę na maśle ( nie rozgotować), odstawić do przestudzenia i wymieszać z kaszą manną.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie dno wyłożyć ciastem, przestudzoną masę jabłkową rozsmarować na cieście i posypać odsączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką.
ETAP 3:
Piec w temp. 180 st około 50 minut, przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
Stopić masło przeznaczone na kruszonkę i przestudzić, mąkę wymieszać z cukrem, wlać płynne masło, wymieszać do momentu połączenia się składników i powstania wilgotnej kruszonki.
SylaUla