Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Babka czekoladowa na mleku w proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka czekoladowa na mleku w proszku to propozycja na małe przyjęcie lub spotkanie przy kawie. Ciasto jest słodkie, ale zarazem pachnie kakałem. Jest to jedno z moich ulubionych wypieków.

Babka czekoladowa na mleku w proszku

Składniki:

Babka czekoladowa na mleku w proszku

na ciasto

  • 300 g mleka w proszku
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa na mleku w proszku
Jajka ubijam wraz z cukrem i aromatem waniliowym na pusztą masę. Dodaję olej. Miksuję.

Dodaje mleko w proszku, kakao i proszek do pieczenia. Miksuję.

Formę na babkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Przelewam ciasto.

Ciasto piekę około 60 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki.

Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam wystudzone ciasto. Dekoruję wiórkami kokosowymi.