monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Babka dyniowa z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejny wypiek z dynią i kolejny strzał w 10! dynia to wspaniałe warzywo do wypieków, ciasta wychodzą pyszne i wilgotne, serdecznie polecam:)

Babka dyniowa z polewą czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka dyniowa z polewą czekoladową

 

  • 350 g dyni
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 ml oleju
  • 125 ml maślanki
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa z polewą czekoladową
Dynię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do rondelka, wlać 100 ml wody i ugotować dynię do miękkości ( pilnować aby się nie przypaliła). Ostudzić i zblendować na gładko. Do miski wlać olej, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jajka, nadal ucierając. W kolejnym kroku dodać maślankę, oraz zblendowaną dynię. Dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek oraz gałkę. Następnie partiami dodawać do mokrych składników i za pomocą miksera połączyć. Przełożyć do formy do babki ( ja użyłam silikonowej róży). Piec w 180 st około 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić i polać babkę, smacznego!
Babka dyniowa z polewą czekoladową
cukier utrzeć z olejem a następnie z jajkami
Babka dyniowa z polewą czekoladową
dodać puree z dyni i dobrze połączyć mikserem
Babka dyniowa z polewą czekoladową
do masy dodać suche składniki i dobrze wymieszać
Babka dyniowa z polewą czekoladową
przełożyć do formy i piec w 180 około 60 min