Sposób przygotowania:
Babka dyniowa z polewą czekoladową
Dynię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do rondelka, wlać 100 ml wody i ugotować dynię do miękkości ( pilnować aby się nie przypaliła). Ostudzić i zblendować na gładko. Do miski wlać olej, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jajka, nadal ucierając. W kolejnym kroku dodać maślankę, oraz zblendowaną dynię. Dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek oraz gałkę. Następnie partiami dodawać do mokrych składników i za pomocą miksera połączyć. Przełożyć do formy do babki ( ja użyłam silikonowej róży). Piec w 180 st około 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić i polać babkę, smacznego!