renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Intrygujący smak zaskoczył nas.

Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy

 

  • 150 gram cukru brązowego
  • 125 gram masła
  • 2 jajka
  • 300 gram mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 gram powideł śliwkowych
  • 200 ml maślanki
  • 150 gram czekolady (biała i gorzka)

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy
Kawę rozpuszczalną dodać do maślanki i wymieszać. Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę. Następnie połączyć składniki sypkie: mąkę,kakao, kawę mielona i sodę. Do maślanej masy dodać powidła i jajka, a następnie dodawać składniki sypkie i mokre, a na koniec pokrojoną czekoladę. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Przygotowanie polewy: Śmietankę podgrzać ale tak żeby się nie zagotowała ( można w mikrofalówce) i rozpuścić w niej czekoladę. Polać babkę.
Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy
Maślankę wymieszać z kawą rozpuszczalną.
Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy
Masło i cukier brązowy utrzeć na puszystą masę.
Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy
Następnie dodawać powidła i jajka i resztę składników.
Babka czekoladowa ze smaczkiem kawy
Na koniec wymieszać z pokrojoną czekoladą.