Sposób przygotowania:
Babka czekoladowa z szampanem
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra. Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
iziona
Mniam1
alaaa
powiem Ci, że po raz pierwszy mi się tak udało polać babkę, kupiłam czekoladę w B.....e taką do gotowania 200 g i jestem bardzo z niej zadowolona