alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka czekoladowa z szampanem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno kakaowa babka z dodatkiem szampana. Ma bardzo ciekawy smak i jest lekko wilgotna i aromatyczna.

Babka czekoladowa z szampanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka czekoladowa z szampanem

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 9 łyżek kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 duże jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml szampana
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z szampanem
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra. Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Babka czekoladowa z szampanem
do miski przesiać suche składniki i wymieszać
Babka czekoladowa z szampanem
płynne składniki roztrzepać za pomocą trzepaczki
Babka czekoladowa z szampanem
do mokrych składników dodać suche i wymieszać