Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka czekoladowo-bananowa w polewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie ciasto często piekę w dużej brytfannie, wtedy upieczone ciasto przekładam kremem.

Babka czekoladowo-bananowa w polewie

Składniki:

Babka czekoladowo-bananowa w polewie

 

  • 4 banany
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 15 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag polewy czekoladowej
  • tłuszcz do formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo-bananowa w polewie
Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na talerzu, wymieszać z rumem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać na przemian mąkę z kakao i zmiażdżone banany z rumem. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i oblać polewą czekoladową,

Tagi:

jajko jajka