polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna babka na dzisiejszy podwieczorek

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Ciepłe mleko połączyć z drożdżami, solą, łyżką cukru i 1/2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać pozostałe składniki, jako ostatnie dodać roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Formę do babki wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy babka urośnie wierzch posmarować jajkiem. Piec przez około 50 min w temp. 180 C.