Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka, która pasuje na różne okazje.

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

  • 50 dag mąka,
  • 2 sztuki jaja,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 3 dag drożdże,
  • 200 ml mleko,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 7 dag margaryna,
  • 1 szczypta Sól,
  • 3 łyżki rodzynki sułtanki,
  • 0,5-1 szklanka cukier puder,
  • 1 łyżeczka woda,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę cukru, mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną( jajka utarte na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym). Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Kasię rozpuszczamy. Ciepłą dodajemy do ciasta, gdy zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiamy ciasto ponownie dodając rodzynki i podsypując je w miarę potrzeby mąką.
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny( dodajemy go tyle, żeby lukier miał lekko płynną konsystencje). Lukrem polewamy babkę.