Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę cukru, mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną( jajka utarte na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym). Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Kasię rozpuszczamy. Ciepłą dodajemy do ciasta, gdy zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiamy ciasto ponownie dodając rodzynki i podsypując je w miarę potrzeby mąką.
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny( dodajemy go tyle, żeby lukier miał lekko płynną konsystencje). Lukrem polewamy babkę.
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny( dodajemy go tyle, żeby lukier miał lekko płynną konsystencje). Lukrem polewamy babkę.