Sposób przygotowania:
Babka drozdzowa
Drożdze rozcieramy z łyżką ciepłego mleka i łyżką cukru i wlewamy do dołeczka zrobionego w misce z mąką.Masło roztapiamy , rodzynki zaparzamy wrzącą wodą i osączamy.
Kiedy rozczyn podrośnie wbijamy żółtka , dodajemy cukier i sól i wyrabiamy ciasto.Na końcu dodajemy letnie masło , wyrabiamy i rodzynki.Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie natłuszczamy formę i wysypujemy mąką.Wkładamy do niej ciasto na 3/4 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 190*C i wkładamy ciasto na ok. 50 minut.
Następnie ucieramy cukier z sokiem z cytryny na gładką , lśniącą masę i polewamy wystudzoną babkę . Dekorujemy.
Kiedy rozczyn podrośnie wbijamy żółtka , dodajemy cukier i sól i wyrabiamy ciasto.Na końcu dodajemy letnie masło , wyrabiamy i rodzynki.Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie natłuszczamy formę i wysypujemy mąką.Wkładamy do niej ciasto na 3/4 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 190*C i wkładamy ciasto na ok. 50 minut.
Następnie ucieramy cukier z sokiem z cytryny na gładką , lśniącą masę i polewamy wystudzoną babkę . Dekorujemy.
msewka
brozia
luna
Taka babke zjem chetnie nie tylko w swieta:)
Anula
Jojo