Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak święta wielkanocne to musi być babka, jak więcej gości to muszą być dwie różne babki, ale obie smaczne.

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 ml ciepłego mleka
  • aromat waniliwy
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Z mleka 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajko i aromat.

Wyrobić ciasto, dodać rozpuszczone masło. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość przełożyć do formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu oblać dowolną polewą i udekorować.