Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa
Z mleka 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajko i aromat.
Wyrobić ciasto, dodać rozpuszczone masło. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość przełożyć do formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu oblać dowolną polewą i udekorować.
Wyrobić ciasto, dodać rozpuszczone masło. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość przełożyć do formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu oblać dowolną polewą i udekorować.