Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa świąteczna
Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru,wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,skórkę otartą ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy,i wyrabiać ciasto,dodając tyle ciepłego mleka,aby było pulchne i miękkie.Gdy ciasto nie lepi się do rąk,wlewać stopniowo ciepły,ale nie gorący tłuszcz.Wyrabiać jeszcze chwilę,dodać posiekaną skórkę pomarańczy,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Przyrządzić lukier: do garnuszka wsypać cukier i cukier waniliowy,zalać ciepłą wodą,dodać kilka kropli aromatu cytrynowego,wymieszać,postawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu,aby cukier dobrze się rozpuścił.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko zagnieść i nałożyć do posmarowanych margaryną foremek z kominkiem do 1/2 wysokości,odstawić do ponownego wyrośnięcia.Gdy ciasto wypełni foremki do 3/4 wysokości,wstawić do średnio gorącego piekarnika ( 170s.c) i piec około 30 minut.Upieczone i ostudzone babki wyjąć z form i natychmiast cienko polukrować piórkiem lub pędzelkiem.