Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z mąki kukurydzianej .
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Drożdże rozprowadzić 2 łyżeczkami ciepłego mleka dodając cukier,wymieszać i postawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować i wrzącym zaparzyć mąkę,dokładnie rozcierając.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem.Białka ubić na sztywną pianę.Do wystudzonego ciasta dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem formy i piec w temp.180-200s.c około 1 godziny.
Przesiać mąkę.Drożdże rozprowadzić 2 łyżeczkami ciepłego mleka dodając cukier,wymieszać i postawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować i wrzącym zaparzyć mąkę,dokładnie rozcierając.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem.Białka ubić na sztywną pianę.Do wystudzonego ciasta dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem formy i piec w temp.180-200s.c około 1 godziny.