Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka drożdżowa z rodzynkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świeża babka drożdżowa zawsze smakuje

Babka drożdżowa z rodzynkami.

Składniki:

Babka drożdżowa z rodzynkami.

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z rodzynkami.
Do głębokiej miski wlać połowę letniego mleka, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i mąki, wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć do białości dodając po jednym żółtku i po łyżce cukru. Następnie dodać resztę mąki, szczyptę soli, rodzynki i skórkę z cytryny. Masę połączyć z zaczynem, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Formę z kominkiem posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, włożyć do formy, wypełniając formę ciastem do połowy, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni całą formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp 180 stopni.