Sposób przygotowania:
Kakaowo cynamonowa babka dyniowa
Foremkę na babkę z kominem wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Do jednej miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodałam kakao, sól, imbir i cynamon, wymieszałam. W kąpieli wodnej stopiłam kuwerturę. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. W drugiej misce na puszystą masę ubiłam miękkie masło, cukier kryształ, cukier trzcinowy i cukier z wanilią. Cały czas miksując dodałam kolejno po jednym jajku, a następnie na zmianę po trochu mąki z dodatkami i musu dyniowego. Ubiłam na gładkie ciasto. Około 1 szklanki ciasta odłożyłam do osobnej miseczki i zmiksowałam ze stopioną kuwerturą. Do foremki wyłożyłam nieco ponad połowę masy jaśniejszej, następnie masę zmiksowaną z czekoladą, i na koniec resztę masy jaśniejszej. Piekłam około 1 godziny do suchego patyczka. Na kilkanaście minut ciasto pozostawiłam w formie, następnie wyłożyłam ją na kratkę kuchenną do wystudzenia. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem. UWAGA: masło, jajka i mus dyniowy powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis źródłowy na blogu www.arabeskawaniliowa.blogspot.com.
misia5
gosia56
edytaha