anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowa babka bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Okazuje się, że można upiec bardzo okazałą babkę drożdżową zupełnie bez jajek. Jedząc nikt nie zauważy ich braku, a babka nic nie straci na smaku i puszystości. Warto ją upiec teraz, gdy sezon na dynię w pełni.

Drożdżowa babka bez jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa babka bez jajek

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka bez jajek
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn. Masło roztapić, wymieszać z puree dyniowym i pozostałym mlekiem. Całość przełożyć do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, przełożyć ciasto do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek na babkę. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.
Drożdżowa babka bez jajek
Wystudzoną babkę drożdżową posypać cukrem pudrem.