Sposób przygotowania:
Drożdżowa babka bez jajek
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn. Masło roztapić, wymieszać z puree dyniowym i pozostałym mlekiem. Całość przełożyć do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, przełożyć ciasto do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek na babkę. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.