Sposób przygotowania:
babka dyniowa Mariel
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dynię obrać ze skórki , oczyścić z pestek , pokroić w kostkę .Wrzucić do rondla dodać szklankę cukru , cynamon, gałkę muszkatołową i sól.Smażyć do momentu aż z dyni zrobi się papka . Zestawić z ognia pozostawić do wystygnięcia. Rodzynki sparzyć gorącą wodą , potrzymać w wrzątku z 15 minut odcedzić.Orzech drobno posiekać. Wystygłą dynię dodatkowo proponuje zmiksować i kolejno dodajemy do niej jajka , cukier, mąkę , sodę , olej , wodę , miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy , rodzynki , orzechy i garść pestek dyni, dokładnie mieszamy. Formy na ciasto wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wylewamy do dwóch form i pieczemy godzinę , przed wyjęciem patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.