marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka egzotyczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka z dodatkiem owoców egzotycznych jest nie tylko przysmakiem wielkanocnym lecz dobrym na weekendowe spotkania.

Babka egzotyczna

Składniki:

Babka egzotyczna

 

  • 5 jaj dużych,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 120 g.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy falowanej,
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania,
  • 1/2 zawartości puszki ananasów w krążkach,
  • 2 duże połówki brzoskwini w syropie,
  • aromat migdałowy lub rumowy.

Sposób przygotowania:

Babka egzotyczna
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku, by się masa nie zwarzyła. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy lub migdałowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia Zmieszać robotem ręcznym. Owoce z puszki wyjąć, odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. Dodać do masy,wymieszać. Natrzeć formę falistą tzw. kwiatek resztą margaryny i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st. C,a ciasto wylać do formy i wstawić na 40-45 min. Po upieczeniu wyjąć,wystudzić i wybić z formy na deskę do chleba lub talerz płaski. Potem pokroić i jeść.