gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Babka górnicza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Babka nie tylko dla górników.

Babka górnicza

Składniki:

Babka górnicza

 

  • 4 szkl mąka,
  • 2 szkl mleko,
  • 250 gram margaryna,
  • 3 szt jajka,
  • 1,5 szkl cukier,
  • 5 łyżek dżem lub konfitura,
  • 4 łyżeczki soda,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • rodzynki,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka górnicza
Margarynę, jajka, cukier i dżem utrzeć na gładką masę. Dodać kakao, mąkę, mleko i sodę. Póżniej dodajemy rodzynki i calość delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 min. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie możemy posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka