Sposób przygotowania:
Babka górnicza z wiśniami al`a piernik
Przygotowujemy dwie miski i do jednej wsypujemy kakao i proszek do pieczenia, mleko wlewamy do szklanek i przygotowujemy dżem. 2 szklanki mąki wsypujemy do drugiej miski i wrzucamy wszystko z pierwszej miski (kakao z proszkiem do pieczenia). Wlewamy mleko i resztę mąki, miksujemy za pomocą miksera. Wrzucamy dżem i miksujemy na gładką konsystencję. Masę wylewamy na blachę wysmarowaną masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą, łyżką rozprowadzamy po całej blasze i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopni. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrajamy na pół i smarujemy dżemem, polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
edytaha
julcia12437
Tak, 2 łyżki kakao :)