Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z papająETAP 1:
Papaję zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin, aby owoce dobrze nasiąkły spirytusem.
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać po 2 łyżki cukru i mąki po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych jaj dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże oraz otarta skórkę z cytryny, wszystko wymieszać w trakcie dodawać płynne masło.
Ciasto wyrabiać przy pomocy robota lub łyżki bo jak na ciasto drożdżowe jest dosyć luźne.
ETAP 2:
Na koniec dodać papaję która powinna wchłonąć cały alkohol, ale jeśli tego nie zrobiła to należy odsączyć papaje i dopiero dodać. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, następnie przełożyć ciasto drożdżowe i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Piec w temp. 180 st około 45 minut po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z formy i polać po wierzchu lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
anemon
skuter5