iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka drożdżowa z papają

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zamiast tradycyjnych rodzynek dzisiaj u mnie babka z dodatkiem kandyzowanej papai, babka wyszła pyszna i pachnąca.

Babka drożdżowa z papają Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka drożdżowa z papają

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z papają

ETAP 1:

Babka drożdżowa z papają
Ciasto nie powinno się lać ale ma być luźne.

Papaję zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin, aby owoce dobrze nasiąkły spirytusem.

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać po 2 łyżki cukru i mąki po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych jaj dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże oraz otarta skórkę z cytryny, wszystko wymieszać w trakcie dodawać płynne masło.

Ciasto wyrabiać przy pomocy robota lub łyżki bo jak na ciasto drożdżowe jest dosyć luźne.

ETAP 2:

Babka drożdżowa z papają
Ciasto musi dobrze wyrosnąć przed i po włożeniu do formy.

Na koniec dodać papaję która powinna wchłonąć cały alkohol, ale jeśli tego nie zrobiła to należy odsączyć papaje i dopiero dodać. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, następnie przełożyć ciasto drożdżowe i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Babka drożdżowa z papają
Babka po wystudzeniu nadaje się już do jedzenia.

Piec w temp. 180 st około 45 minut po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z formy i polać po wierzchu lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.