SUPERPRZEPIS

Rogaliki oreo

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rogaliki oreo Więcej zdjęć (5)

Te czarne ciasteczka w połączeniu z ciastem drożdżowym dają rewelacyjny smak. Takie domowe wypieki zawsze poprawiają mi humor. Nie tylko ich smak, ale samo przygotowanie oraz przyjemny zapach, który unosi się w całym domu podczas ich pieczenia.

Składniki:

Rogaliki oreo

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania rogalików

NADZIENIE:

  • 2 paczki ciastek oreo (po 175 gram),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duże jajko

WYKOŃCZENIE:

  • 1 łyżka mleka,
  • Ok 4 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 ciasta oreo do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rogaliki oreo

ETAP 1

Rogaliki oreo
ciasto godzinę wyrasta w ciepłym miejscu

ROGALIKI:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję śmietanki. Tak przygotowany pozostawiamy do podrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, sól, jajka oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.

Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Rogaliki oreo
jajko dodajemy do zmiksowanych ciasteczek

NADZIENIE:
Ciastka przekładamy do malaksera i miksujemy. Do zmiksowanym dodajemy olej oraz masło. Na koniec całość łączymy z jajkiem. Powinna powstać „kluska” ciasta.

ETAP 3

Rogaliki oreo
przygotowane nadzienie nakładamy na ciasto

Jeśli nadzienie dobrze się nie formuje delikatnie je podgrzewamy. Pod wpływem ciepła, tłuszcz zacznie się rozpuszczać i zwiąże całość. Z gotowej masy oreo formujemy kulki. Wielkość kulek zależy od wielkości rogalików, które będziemy wykonywać.

FORMOWANIE:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 5-6 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Pasy ciasta z kolei dzielimy na trójkąty.
U podstawy każdego trójkąta nakładamy „kulkę oreo”.

ETAP 4

Rogaliki oreo
formujemy zgrabne rogaliki

Każdy trójkąt rolujemy, formując rogaliki.

ETAP 5

Rogaliki oreo
jeszcze ciepłe rogaliki lukrujemy

Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gotowe wkładamy do piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy lukier.

WYKOŃCZENIE:
Mleko łączymy z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier. Ciasteczka rozkruszamy. Upieczone rogaliki, jeszcze ciepłe delikatnie smarujemy lukrem. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.