Sposób przygotowania:
Rogaliki oreoETAP 1
ROGALIKI:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję śmietanki. Tak przygotowany pozostawiamy do podrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, sól, jajka oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
NADZIENIE:
Ciastka przekładamy do malaksera i miksujemy. Do zmiksowanym dodajemy olej oraz masło. Na koniec całość łączymy z jajkiem. Powinna powstać „kluska” ciasta.
ETAP 3
Jeśli nadzienie dobrze się nie formuje delikatnie je podgrzewamy. Pod wpływem ciepła, tłuszcz zacznie się rozpuszczać i zwiąże całość. Z gotowej masy oreo formujemy kulki. Wielkość kulek zależy od wielkości rogalików, które będziemy wykonywać.
FORMOWANIE:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 5-6 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Pasy ciasta z kolei dzielimy na trójkąty.
U podstawy każdego trójkąta nakładamy „kulkę oreo”.
ETAP 4
Każdy trójkąt rolujemy, formując rogaliki.
ETAP 5
Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gotowe wkładamy do piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy lukier.
WYKOŃCZENIE:
Mleko łączymy z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier. Ciasteczka rozkruszamy. Upieczone rogaliki, jeszcze ciepłe delikatnie smarujemy lukrem. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
SylaUla