Sposób przygotowania:
Tort bezowy z owocamiETAP 1:
Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier - robimy to powoli, dodając kolejną porcję wtedy, gdy białka wchłoną poprzednią. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
ETAP 2:
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy nieco wyższe brzegi.
Bezę suszymy w piekarniku - przez 30 minut w temp. 120 st. C, a następnie przez 2,5 godziny w 100 st. C.
ETAP 3:
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone i cukrem.
ETAP 4:
Masę rozsmarowujemy na bezie.
Owoce myjemy i osuszamy, kroimy, wykładamy je na krem.