Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort bezowy z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiąca beza, delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone, a do tego mix owoców - ten deser po prostu rozpływa się w ustach.

Tort bezowy z owocami

Składniki:

Tort bezowy z owocami

Na bezę:

  • 8 białek
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Na krem:

  • 500 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier - ilość według uznania

Owoce:

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z owocami

ETAP 1:

Tort bezowy z owocami
Z białek, cukru i soku z cytryny ubijamy sztywną bezę

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier - robimy to powoli, dodając kolejną porcję wtedy, gdy białka wchłoną poprzednią. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy.

ETAP 2:

Tort bezowy z owocami
Bezę wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę

Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy nieco wyższe brzegi.

Bezę suszymy w piekarniku - przez 30 minut w temp. 120 st. C, a następnie przez 2,5 godziny w 100 st. C.

ETAP 3:

Tort bezowy z owocami
Przygotowujemy krem z bitej śmietany i mascarpone

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone i cukrem.

ETAP 4:

Masę rozsmarowujemy na bezie.

Owoce myjemy i osuszamy, kroimy, wykładamy je na krem.


Tagi:

tort deser beza