madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Rabarbarka ciasto mieszane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Przygotowuje się je mniej więcej tak jak ciasto na muffinki. Wzbogacone o dżem i rabarbar.

Rabarbarka ciasto mieszane

Składniki:

Rabarbarka ciasto mieszane

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 pęczek rabarbaru
  • 1 szklanka dżemu malinowego

Sposób przygotowania:

Rabarbarka ciasto mieszane

ETAP 1:

Rabarbarka ciasto mieszane
Rabarbar dusimy z cukrem na małym ogniu.

Rabarbar obieramy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki. Wkładamy na patelnię dodajemy 3 łyżki cukru i dusimy na małym ogniu aż trochę zmięknie. Odsączamy na sicie z nadmiaru powstałego soku.

ETAP 2:

Rabarbarka ciasto mieszane
Do jednej miski wkładamy składniki mokre a do drugiej suche

Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre tj. Jajka ,mleko i olej. Następnie do suchych dodajemy mokre i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

ETAP 3:

Rabarbarka ciasto mieszane
Na połowie ciasta układamy rabarbar i dżem

Blaszkę o wymiarach 25x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta, następnie układamy partiami dżem a na nim kawałki rabarbaru. Na wierzch wlewamy resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.