Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Babka kakaowo-bananowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta i szybka w przygotowaniu kakaowa babka z dodatkiem bananów.

Babka kakaowo-bananowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kakaowo-bananowa

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 małe banany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Babka kakaowo-bananowa
Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie je wymieszać. Obrane ze skórki banany rozgnieść widelcem, dodać je do sypkich składników. Dodać do nich też olej, kefir i jajko. Wszystkie składniki wymieszać łyżką (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie). Foremkę w kształcie babki natłuścić i posypać mąką, wyłożyć do niej przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Babka kakaowo-bananowa
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Babka kakaowo-bananowa
Obrane zeskórki i rozgniecione widelcem banany.
Babka kakaowo-bananowa
Banany jajko olej i kefir dodane do sypkich składników.
Babka kakaowo-bananowa
Gotowe ciasto przełożone do natłuszczonej foremki.

Tagi:

jajko jajka