Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 526]

Babka kisielowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli chcemy zaskoczyć domowników w czasie świąt polecam upiec kolorową różową babkę z dodatkiem kisielu o smaku żurawinowym.

Babka kisielowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kisielowa

na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 kisiele bez cukru o smaku żurawinowym
  • 12 dag cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na dekorację:

Sposób przygotowania:

Babka kisielowa

Przygotowanie ciasta:

Babka kisielowa
Przygotowane ciasto przelewamy do formy

Roztopić margarynę i wystudzić. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy przesianą mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewamy stopniowo przestudzoną margarynę. Przygotowane ciasto przelewamy do formy keksowej.

Pieczenie babki:

Babka kisielowa
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i dekorujemy różowymi wiórki z czekolady. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.