kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Babka kiślowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka babka kiślowa mojej babki

Babka kiślowa

Składniki:

Babka kiślowa

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 200 dkg roztopionego masła
  • polewa cytrynowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babka kiślowa
Jajka razem z cukrem miksuję na jednolitą masę, do niej dosypuję kisiel w proszku, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy połączą się wszystkie składniki dolewam wcześniej roztopiony tłuszcz . Kiedy konsystencja jest gładka tzn jednolita masa wylewam ją do podłużnej natłuszczonej foremki wysypanej bułką tartą. Piekę w piekarniku w temperaturze 170°C około 1 godz. Upieczoną i ostudzoną babkę posypuję cukrem pudrem, albo gotową polewą cytrynową.

Tagi:

jajko jajka