iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka kokosowa z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zamroziłam w tym roku sporo czerwonej porzeczki i tak staram się ją wykorzystać nie tylko do gotowania kompotu.

Babka kokosowa z porzeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kokosowa z porzeczkami

 

  • 25 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki czerwonej porzeczki (teraz mrożone)
  • do posypania cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa z porzeczkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, margarynę utrzeć z cukrem na krem i cały czas ucierając dodawać małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z całym jajkiem, na koniec dodać mleko i ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Do gotowego ciasta dodać wiórki kokosowe i wymieszać, kiedy wiórki nam się połączą z ciastem dodać porzeczki (ja dodałam bez rozmrażania) i delikatnie wymieszać. Dosyć dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec w temp.180-190st przez 60-70 min ,po upieczeniu i ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Babka kokosowa z porzeczkami
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka