Sposób przygotowania:
Babka krucho-drożdżowa z czekoladą
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody i cukru oraz odstawić miskę z zaczynem w ciepłe miejsce,np. przy zapalonym palniku na kuchence na kwadrans. W tym czasie utrzeć robotem ręcznym niecałą kostkę margaryny i cukru waniliowego,a następnie dodawać po jednym żółtku podczas mieszania, by się masa nie zwarzyła. Po 10-13 min. przerwie dodać mleko lub śmietankę, potem zaczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę pszenną. Robot kuchenny odstawić,a mieszadła obrać z masy łyżką i umyć. Do masy wsypać od- -mierzoną ilość czekoladek i wymieszać łyżką od spodu. Pianę jak się chce, to dodać po uprzednim ubiciu na sztywno. Piekarnik nagrzać do temp.180 st. C, a blachę falistą wysmarować resztą tłuszczu z kostki i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, wygładzając wierzch łyżką oraz wstawić blachę na 45-50 min. Po upieczeniu poczekać, aż przestygnie i dopiero wyjąć blachę z piekarnika. Po półgodzinie obrócić formę do góry nogami i wybić babkę na deskę lub talerz płaski. Kroić i jeść.