łakomczuszka

łakomczuszka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Babka łaciata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna babka, w sam raz do kawy. ;)

Babka łaciata

Składniki:

Babka łaciata

 

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru (lub więcej, ale max. 1 szkl.)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 lub 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ew. aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Babka łaciata
Jajka rozcieramy z cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Potem dajemy olej i ew. aromat i miksujemy raz jeszcze. Połowę ciasta przelewamy do innego naczynia i mieszamy z kakao. Do wysmarowanej formy wlewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy 45-50 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka