szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Babka limonkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna babka o kwaskowatym smaku,łatwa do przygotowania, którą możemy przygotować nie tylko na Wielkanoc.

Babka limonkowa

Składniki:

Babka limonkowa

 

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 kost. masła
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 limonki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babka limonkowa
Ze sparzonych wrzątkiem limonek otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę przesiać, połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć masło z dodawanym do niej stopniowo cukrem i ucierać wszystko na gładką masę. 

Do utartej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Dodać otartą skórkę z limonki i łyżką dodawać stopniowo sok z limonki. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem i miksować na puszystą masę. 

Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką ;ub kaszką manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 50-60 minut.