Sposób przygotowania:
Babka limonkowa
Ze sparzonych wrzątkiem limonek otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę przesiać, połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć masło z dodawanym do niej stopniowo cukrem i ucierać wszystko na gładką masę.
Do utartej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Dodać otartą skórkę z limonki i łyżką dodawać stopniowo sok z limonki. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem i miksować na puszystą masę.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką ;ub kaszką manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 50-60 minut.
Do utartej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Dodać otartą skórkę z limonki i łyżką dodawać stopniowo sok z limonki. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem i miksować na puszystą masę.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką ;ub kaszką manną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 50-60 minut.