marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zapiekanki mają to do siebie,że są łatwe w wykonaniu i tanie. Dobre są na obiady jak i kolacje,a czasem i na śniadania.

Babka makaronowa

Składniki:

Babka makaronowa

 

  • 1 opakowanie makaronu wstążki,
  • 1/2 l.wrzątku,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1/2 kg.papryki małej żółtej,
  • 1 duża cebula,
  • 25 dag. startego sera żółtego pikantnego.np.cheddar,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta,
  • sól.
  • duża szczypta ostrej mielonej papryki lub curry.

Sposób przygotowania:

Babka makaronowa
Makaron wypakować i ugotować "al dente" w osolonym wrzątku i odcedzić w durszlaku, przelewając go zimną wodą. Warzywa obrać, oczyścić i opłukać, papryki pokroić na wzdłuż na dwie części, cebulę na krążki, wypychając z nich obręcze, ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 175 st. C, blachę natrzeć tłuszczem i wysypać bułką tartą oraz układać na dnie średnią warstwę makaronu na przemian z warzywami, posypać startym serem, mieloną ostrą papryką lub curry każdą warstwę. Wstawić blachę do piekarnika na 35-40 min. Zapiekać. Potem wyjąć blachę z zapiekanką, kroić i nakładać na talerze łopatką kuchenną.