Sposób przygotowania:
Makaronowa babka w kapuście
Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki. Makaron gotujemy al dente. Na patelni na odrobinie oleju smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki. Do makaronu dodajemy więc jedno jajko i dobrze mieszamy. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
darmiona
Ewa
Dziękuję :)
monikaT83
Ewa
Dzięki :)))