Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka marmurkowa
Masło siekamy i ucieramy razem z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, aromat rumowy oraz sól. Cały czas miksując dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
Połowę powstałej masy wlewamy do formy na babkę. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy mikserem. Wlewamy masę kakaową do formy i mieszamy obie warstwy łyżeczką, aby uzyskać efekt marmurku.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę polewamy lukrem.
Połowę powstałej masy wlewamy do formy na babkę. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy mikserem. Wlewamy masę kakaową do formy i mieszamy obie warstwy łyżeczką, aby uzyskać efekt marmurku.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę polewamy lukrem.