Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Wielkanocna babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i ładnie wyglądająca babka marmurkowa będzie ozdobą Wielkanocnego stołu.

Wielkanocna babka marmurkowa

Składniki:

Wielkanocna babka marmurkowa

 

  • masło 300 gram
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • aromat rumowy 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta
  • jajka 5 szt
  • mąka 350 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • mleko 100 ml
  • kakao 30 gram
  • lukier do polania

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka marmurkowa
Masło siekamy i ucieramy razem z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, aromat rumowy oraz sól. Cały czas miksując dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko.

Połowę powstałej masy wlewamy do formy na babkę. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy mikserem. Wlewamy masę kakaową do formy i mieszamy obie warstwy łyżeczką, aby uzyskać efekt marmurku.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę polewamy lukrem.