Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka marmurkowa z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka z majonezem jest lekka, puszysta i bardzo smaczna. Bajecznie łatwa i szybka do przygotowania. Smacznego.

Babka marmurkowa z majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marmurkowa z majonezem

 

  • 6 małych jajek
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 lukier gotowy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa z majonezem
Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Żółtka zmiksować z majonezem, połączyć z białkami. Następnie stopniowo wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę pozostawiając 4-5 łyżek ciasta. Wymieszać z przesianym kakao i wylać na jasne ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Upieczoną, zimną babkę polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Babka marmurkowa z majonezem
Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z majonezem
Babka marmurkowa z majonezem
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier
Babka marmurkowa z majonezem
Pianę z białek połączyć z żóltkami z majonezem i mąką
Babka marmurkowa z majonezem
2/3 wylać do formy a resztę wymieszać z kakao

Tagi:

jajko jajka