Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa
Tluszcz + cukier+sol utrzec na krem. Dodawac stopniowo po jajku i rum, ucierac dalej. Nastepnie dodawac przesiana make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. Porcja jest na dwie foremki podluzne, standardowe albo na jedna wieksza z kominkiem.Foremki nasmarowac tluszczem i wysypac maka. Gotowe ciasto podzielic na dwie czesci. Do jednej wmieszac przesiane kakao i dodac rum oraz odrobine proszku do pieczenia. Jasna czesc ciasta dajemy jako pierwsza do formy a na nia czekoladowa. Widelcem lekko mieszamy obie warstwy..poruszajac nim a formie zygzaka. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i wkladamy babke do srodka. Jesli dwie foremki to pieczemy ok 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy jest sucha. W razie potrzeby pieczemy dalej. W jednej formie pieczemy ok 60min naraz i sprawdzamy. Gotowa babake mozna polukrowac albo posypac cukrem pudrem.. wg uznania.
pusieczek2@wp.pl
kamila2478
madaste