jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka migdałowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

babka migdałowa z rodzynkami, doskonała babka do niedzielnej kawy i herbaty

Babka migdałowa z rodzynkami

Składniki:

Babka migdałowa z rodzynkami

 

  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag masła
  • 15 dag migdałów
  • 4 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 8 jajek
  • 7 dag cukru
  • 10 dag cukru
  • 14 dag mąki krupczatki
  • sól-szczypta

Sposób przygotowania:

Babka migdałowa z rodzynkami
Rodzynki podgrzać w rumie do napęcznienia.
Masło, przyprawy i 7 dag cukru utrzeć dodając żółtka.
Białka posolić, ubić pianę i powoli dodawać do nich 10 dag cukru. Mąkę wymieszać z migdałami i rodzynkami.
Masę z żółtek wymieszać z pianą z białeki z mąką z migdałami i rodzynkami.
Otrzymane ciasto włożyć do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem.
Powierzchnię ciasta wygładzić.
Piec 60 minut.
Upieczoną babkę wyłożyć z formy na tacę po 20 minutach.

Tagi:

jajko tarta jajka