Sposób przygotowania:
Babka miodowa z sezamem i bakaliami
Niecałą kostkę margaryny utrzeć z cukrem mikserem ręcznym, bo szybciej i sprawniej pójdzie niż pałką. Jajka dodawać stopniowo po jednym, następnie śmietankę, miód i sezam dalej miksując. Potem zrobić przerwę i odmierzyć osobno obie mąki oraz przesiać do misy z masą, dodając trochę sody lub proszku do pieczenia. Rodzynki opłukać, odsączyć na sitku i dodać wraz płatkami migdałowymi. Wymieszać całość tym razem łopatką kuchenną gumową dokładnie. Blachę falistą z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą, a potem wyłożyć łyżką ciasto na dno blachy. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i do gorącego wstawić blachę z ciastem na 45-50 min. Pilnować czasu pieczenia, a przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik wsadzić w ciasto patyk, sprawdzając, czy jest upieczone. Jak patyk będzie suchy, znaczy to, że się upiekło. Wyłączyć piekarnik i odwietrzyć, babkę wyjąć i po ostudzeniu wybić z formy na deskę lub talerz płaski. Pokroić i podawać do kawy lub herbatki.