Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z migdałową masąETAP 1:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.
ETAP 2:
Całe jajka ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z sodą, połączyć mąką, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Każdy oddzielnie włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/35 cm, nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
ETAP 4:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem zmiksować.
Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem.
Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Poncz:
Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.
Polewa:
Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane 3/4 czekolady, likier, wymieszać.
ETAP 5:
Etapy przekładania ciasta:
1 ciasto - połowa masy
2 ciasto - marmolada
3 ciasto - reszta masy
4 ciasto - polewa
Przełożone ciasto obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Następnie oblać polewą, posypać startą na tarce czekoladą.