Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Babka na twarożkowym serku jogurtowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotna baba o ciekawym, twarożkowym smaku. Delikatna, lekko słodka, z lukrem posypanym wiórkami kokosowymi. Babka która pozostaje świeża przez parę dni, jednak należy pamiętać by trzymać ją pod przykryciem.

Babka na twarożkowym serku jogurtowym

Składniki:

Babka na twarożkowym serku jogurtowym

 

  • 350g. mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rozpuszczonego masła 82%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 150g. twarogowego serka jogurtowego
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyki soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Dodatkowo:
  • Masło do wysmarowania blaszki
  • Bułka tarta do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Babka na twarożkowym serku jogurtowym
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Wlać masło, wbić jajka, dodać serek twarogowy oraz majonez.

Wymieszać składniki do powstania jednolitego ciasta.

Blaszkę na babkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, przelać ciasto.

Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, polać wystudzoną babkę.

Ciasto osypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.