ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Babka parzona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

czasochłonna ,ale baba musi być drożdżowa!!!

Babka parzona

Składniki:

Babka parzona

 

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 2 jaja
  • 7 żółtek
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 5 dkg drożdzy
  • 5 dkg rodzynek
  • wanilia

Sposób przygotowania:

Babka parzona
1/3 mąki zaparzyć wrzącym mlekiem,wsypać cukier i rozetrzeć na gładką masę.Gdy przestygnie dodać pokruszone drożdze i mieszać ,aż się rozpuszczą Pozostawić do wyrośnięcia.Dodać żółtka,jaja,resztę mąki,dobrze wyrobić i wlać masło,wyrobić ciasto.Dodać rodzynki oraz wanilię .Gdy wyrośnie przełożyć do formy i znów pozostawić do wyrośnięcia.Następnie ostrożnie wlożyć do średnio nagrzanego pieca i piec ok. godziny