misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Babka petynetowa czyli muślinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Niezwykle delikatna i pyszna baba muślinowa pochodzi z kuchni staropolskiej i jest wypiekiem "najwyższej rangi"...

Babka petynetowa czyli muślinowa

Składniki:

Babka petynetowa czyli muślinowa

 

  • 24 żółtka
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250 g mąki przesianej i lekko ogrzanej
  • 100 g roztopionego masła

 

 

Sposób przygotowania:

Babka petynetowa czyli muślinowa
Drożdże rozkruszyć do mleka i dodać mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puch w gorącej kąpieli wodnej(muszą zbieleć i zgęstnieć). Do masy żółtkowej dodajemy ziarenka laski wanilii (wanilię przecinamy wzdłuż i nożem zbieramy ziarenka) oraz rozczyn. Dodajemy również mąkę lekko ogrzaną i przesianą. Ciasto ubijamy mikserem na wysokich obrotach około 8-10 minut, wlewamy letnie masło i dalej ubijamy około 8 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek babkowych posmarowanych masłem (2 średniej wielkości). Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni aż babka wyrośnie (około 15 minut) po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170-180 stopni i pieczemy w zależności od wielkości około 50 minut. Baby wyjmujemy z foremek po lekkim przestudzeniu i zimne posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO! Baba petynetowa czyli muślinowa jest tradycyjną babą kuchni staropolskiej…..wtedy jednak wyrabiano ją ręcznie i czas jej wykonania był znacznie dłuższy. „Baba muślinowa jeśli udana jest pieczywem najwyższej rangi”- takie słowa znalazłam dołączone do przepisu.