paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Babka piaskowa 15

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo delikatna i smaczna babka piaskowa

Babka piaskowa 15 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa 15

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa 15
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piane. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę cały czas ucierając dodać stopniowo po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą dodawać małymi porcjami obie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiać jeszcze ok. 8 minut mikserem. Pod koniec dodać pianę z białek i bardzo lekko i delikatnie połączyć z ciastem. Przekładamy do średniej wielkości formy lub tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut w temp. 160 stopni
Babka piaskowa 15
Białka ubić na sztywną piane. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę cały czas ucierając dodać stopniowo po 1 żółtku.
Babka piaskowa 15
Gdy składniki się połączą dodawać małymi porcjami obie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiać jeszcze ok. 8 minut mikserem.
Babka piaskowa 15
Pod koniec dodać pianę z białek i bardzo lekko i delikatnie połączyć z ciastem.
Babka piaskowa 15
Po upieczeniu pozostawić aby babka wystygła.