mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Babka piaskowa 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszna i szybka babka piaskowa

Babka piaskowa 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa 8

 

  • 4 jaja
  • 3 szkl. mąki
  • margaryna zwykła (kostka)
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szkl. mleka
  • cukier puder do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa 8
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z margaryną i cukrem i cukrem waniliowym. Do jednolitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ucieramy w dalszym ciągu. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu i delikatnie wlewamy do ciasta. Mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez ok. 45 min (aż ciasto będzie złote). Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Babka piaskowa 8
Do naczynia wsypujemy cukier, margarynę oraz żółtka
Babka piaskowa 8
Wraz z mąką i mlekiem miksujemy aż powstanie ciasto
Babka piaskowa 8
Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno
Babka piaskowa 8
Gotowe ciasto przekładamy na wyłozoną pergaminem keksówkę