ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Babka piaskowa Gina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

babki piaskowe są smaczne i znane wszędzie we włoszech jako panetony

Babka piaskowa Gina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa Gina

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa Gina
Jajka i cukier ubijamy po malutku na puszystą masę. Do masy jajecznej dosypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Wszystko razem miksujemy, na koniec dolewamy ciepłe rozpuszczone masło i miksujemy jeszcze chwilę. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu w tem. około 40 stopni. Formę do babki natłuszczamy dokładnie i dość grubo. Przelewamy ciasto i czekoladę na zmianę do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy około 40 minut. Przed podaniem smarujemy babkę lukrem zrobionym z połowy cytryny i cukrem pudrem. Możemy również przyozdobić jakimiś lukrowymi ozdóbkami. Życzę wszystkim smacznego :)
Babka piaskowa Gina
z jajek i cukru ubijamy masę na sztywno
Babka piaskowa Gina
do wyrobionej masy dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia
Babka piaskowa Gina
pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni około 40 minut
Babka piaskowa Gina
gotową i przestudzoną babeczkę smarujemy lukrem i przyozdabiamy